Etiquetes

Aquesta setmana he tingut el plaer de conversar amb el dibuixant i il·lustrador santboià Toni Carbos, llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona.
Avui hem deixat de banda la seva professió de dibuixant, per  conèixer un nou registre de la seva vida, la seva passió pel Bhangra!

Per escoltar l’entrevista, cliqueu en el reproductor:
Ir a descargar

En Toni ens ha comentat com va entrar en contacte amb el món del Bhangra. També ens ha explicat que és el Bhangra, quins son els seus orígens, com es el seu ritme i com es balla!

“Bhangra és una dansa folklòrica originària de la regió del Punjab, territori que abasta part de l’Índia i Pakistan. És una dansa que es caracteritza per la vistositat i colorit del vestuari (de forma especial en el vestuari dels nois.  amb la característica cresta en forma de ventall, anomenat “turla”, situada a la part frontal del turbant).

   

…També per l’energia dels seus passos, el ritme contagiós de la seva música i l’alegria que transmet.”

Originalment el Bhangra es balla amb música en directe amb cantant acompanyat, entre d’altres, del Dhol (tambor), el tumbi (instrument de corda) i la chimta (V metàl·lica amb platets petitons). En occident s’acostuma a ballar amb els èxits de la música Punjabi.

Les coreografies de Bhangra acostumen a durar entre 8-12 minuts  aprox. i tenen 4 fases, amb la  utilització  dels  següents  elements:  Saap (zig zag de fusta), Khunda ([pal acabat  en ganxo on habitualment van lligats mocadors de colors) i Kaato (pal  amb caparró  de boca  i cua  que  es mouen  conjuntament  en moure  una corda que els uneix)…

En Toni imparteix Classes de Bhangra. Actualment està oberta la matrícula per les seves classes:
“Bhangra, Bhangra Bhangra…  La alegre  y enérgica  danza folklórica del Punjab. Ven a Nataraja Dance y aprende con Toni Onthemoon un gran profesor que te hará disfrutar al máximo de esta danza.”

A més, hem conversat amb el Toni del seu Projecte “Barna Bhangra Group”.  Un projecte que ha vist la llum aquest any! Ens ha explicat com va sorgir el projecte, quins son els objectius…?

“El projecte Barna Bhangra Group va néixer el 13 de gener d’aquest any, coincidint amb una de les celebracions més populars del Punjab: El Lohri. És una festivitat de joia i alegria que marca la culminació del fred hivern. S’encenen fogueres i les families es congreguen al voltant del foc. A les cases on hi ha hagut un matrimoni o un part recent les celebracions son especialment entusiastes.

“Barna Bhangra Group és un projecte que pretén promocionar i expandir aquesta dansa al nostre país a través de classes, tallers, actuacions i tota mena d’activitats, com col·laboracions amb grups i ballarins d’altres països…

Fotografies cedides per Toni Onthemoon

Fins el proper dimarts!!! Ens veiem per les ones!!

© Paky López
“Jo sóc Sant Boi 2017″